Å se bak lysglimtene: Forståelse av høysensitivitet under nyttårsfeiringen

Dec 28, 2023

For mange av oss er raketter og feiring selve høydepunktet på nyttårsaften. Vi går inn i et duggfriskt år med fyrverkeri med høy lyd og sterkt lys som flimrer over den mørke nattehimmelen. Det jubles og klemmes for å ønske alle rundt oss et riktig godt nytt år. 

 

Dette er en magisk og fin start på et nytt år for de fleste, men; det er også mange som har store utfordringer med raketter (i tillegg til våre firbeinte venner), og med klemming. Jeg ser det som en stor og viktig oppgave å belyse behovene til mine høysensitive venner:

 

  1. Følelsesmessig Respons

  Høysensitive mennesker kan oppleve en intens følelsesmessig respons på sterkt lys og høye lyder. Mange føler også sterkt ubehag med å bli klemt på av alle rundt seg. Det er viktig å anerkjenne at deres reaksjoner er gyldige, og respektere dette. 

 

  1. Forstå rakettens virkning

   Raketter og fyrverkeri, spektakulære for mange, kan være overveldende for høysensitive personer. De visuelle inntrykkene mangedobles, og det blir rett og slett skremmende. Dette kan utløse angst, stress og fysisk ubehag.

 

  1. Tilby alternativer

  Har du noen rundt deg med autisme eller høysensitivitet? Tilby alternativer til nyttårsaften. Dette kan inkludere roligere feiringer, bruk av dempede lys eller til og med virtuelle arrangementer.

 

Avslutningsvis vil jeg bare understreke noe: Høysensitivitet må ikke sees på som en svakhet. Faktisk kan det være en styrke. Det kan gi en dypere forståelse for skjønnheten i de små øyeblikkene, og  større forståelse og empati for andres opplevelser. De som er høysensitive lever ofte mer intenst i øyeblikket, og får med seg nyanser vi andre aldri legger merke til.  

 

La oss jobbe sammen for å skape inkluderende nyttårstradisjoner som respekterer mangfoldet av reaksjoner og behov. Sammen kan vi feire på en måte som inkluderer alle.

 

Ønsk det nye året velkommen med respekt, empati og forståelse for alle mennesker

 

Godt nytt år