Hvordan skape inkluderende tradisjoner i julen 

autisme høysensitiv inkludering spesielle behov tilrettelegging Dec 11, 2023

Julen er en tid for fellesskap, glede og tradisjoner. For mange familier er det å skape minner gjennom spesielle tradisjoner en viktig del av feiringen. Samtidig er det mange som har utfordringer og behov som ikke automatisk “passer inn” i A4 - tradisjonene. 

Jeg har et stort ønske: Jeg ønsker og oppfordrer dere alle til å vise forståelse for familier hvor det er noen, enten det er barn eller voksne, som har spesielle behov og utfordringer. 

Ha respekt for at de kan ha andre behov som ikke passer inn i den tradisjonelle julefeiringen dere har. Hjelp dem, ved å skape hyggelige rammer som også passer for dem, slik at de får mulighet til å delta uten å oppleve mye stress og ubehag. 

Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre julen mer inkluderende for alle barn og voksne, uavhengig av hver enkeltes unike behov.

 

Hvordan skape inkluderende tradisjoner? 

Inkludering handler om å skape et fellesskap der alle føler seg verdifulle og aksepterte. Julens budskap handler også om omsorg. Ta dere tid til å forstå hverandre, og vis vilje til å endre på tradisjoner slik at de blir tilpasset alle medlemmene i familien.

 

Juledekorering 

For barn og voksne som er høysensitive kan overflod av lys og dekorasjoner være overveldende.Tenk over hvilke lys og julepynt som passer for alle, og prøv å skape en rolig atmosfære med dempede lys, myke tekstiler og beroligende dekorasjoner. Selv om dere kanskje må gi slipp på noe, kan det likevel bli en god og hyggelig julestemning rundt dere. 

 

Samarbeid om innholdet i feiringen

Involver alle familiemedlemmer når dere skaper juletradisjoner. La også barna komme med sine ideer, og tilpass aktivitetene for å imøtekomme ulike behov. Dette gir en følelse av eierskap og inkludering.

 

Tilpassede gaver

Velg gaver med omhu, med tanke på sensitivitet og individuelle interesser.  Snakk med de andre i familien om gaveønsker, og hvilke behov de enkelte har i forbindelse med selve gaveutdelingen.Sørg for at alle føler seg verdsatt og forstått.

 

Og du -  Ikke bli sur om et barn ikke ønsker å åpne flere gaver der og da. Mennesker med for eksempel autisme kan bruke mye energi på hver enkelt gave, særlig om de sitter samlet med mange rundt seg. Det kan oppleves overveldende å ikke vite hva som er inni gaven, og det ukjente kan bli veldig krevende. I tillegg kan det oppleves meningsløst og frustrerende å få gaver som de ikke ønsker seg. Om de har behov for det, la de få tid til å bli kjent med hver gave før den neste skal åpnes.

 

Alternativer til fyrverkeri

For barn som synes at fyrverkeri er skummelt anbefaler jeg å vurdere alternative måter å feire på, som lydløse raketter, lysshow eller virtuelle feiringer. Det kan øke muligheten til at alle kan delta, og få en magisk nyttårsaften.

 

Bor du i en by? Hvis dere har mulighet til det, så kan nyttårsaften være en ypperlig anledning til å legge feiringen i mer landlige omgivelser med mindre støy.

 

Inkluderende julemat

Ta hensyn til spesielle behov ved å tilby et variert utvalg av mat som passer for alle. Respekter allergier, preferanser og sensitiviteter for å gjøre måltidene hyggelige for alle familiemedlemmer, både store og små. Unngå press og krav rundt matbordet. La hver og en bestemme selv hva de vil spise, og hvor mye (eller lite). Unngå kommentarer om at noen er kresen eller spiser for lite. Julen skal være hyggelig. Mattradisjoner er viktig for mange av oss, men vi kan ikke la tradisjoner ødelegge for at alle skal føle seg ivaretatt og likeverdig.

 

Åpne kommunikasjonslinjer

Åpne opp for samtaler om hvordan hvert familiemedlem ønsker å feire julen, både innad i  familien, og ut i storfamilien. Min erfaring er at det kan være fint å snakke sammen om forventninger og ønsker. Finn ut hva som er hver enkelt sine ønsker og behov. Skap et miljø der det er trygt å uttrykke seg. 

 

Og til dere som ikke har barn med spesielle behov; Unngå kritiske og sårende kommentarer om “bortskjemte barn” og “ettergivende foreldre.”

 

Å skape inkluderende tradisjoner i julen handler om å gi alle, både barn og voksne, muligheten til å glede seg over høytiden på sine egne premisser. Ved å tilpasse og inkludere kan vi skape minner som varer livet ut og spre den sanne ånden av jul. La oss sammen gjøre juletiden ekstra spesiell for alle våre kjære. Og du; det finnes vel ikke noe vakrere enn gleden du får av å gjøre barndommen glad?

 

Ønsker dere alle sammen en fin og tilpasset julefeiring