Kjemp mot de usynlige bølgene: ADHD og den skjulte kraften til RSD

adhd Mar 29, 2024

 

 

Det er på høy tid at vi snakker om det uutforskede landskapet av ADHD og den skjulte kraften til RSD. To tilstander som kan forme hverdagslivet i svært stor grad, og der små bølger av emosjonell smerte kan vokse til gigantiske bølger som truer med å sluke alt på sin vei. 

  

ADHD er et nevrologisk fenomen som farger verden med et ekstra lag av energi og kreativitet, og som gitt de rette forutsetningene også kan ha noen gode sider. Det mange derimot ikke kjenner så godt til er at mennesker med ADHD også kan ha RSD, en emosjonell tilstand der følelser kan kjennes ut som en storm på havet.  

Hva er RSD?

RSD står altså for Rejection Sensitive Dysphoria, og kan beskrives som en intens emosjonell sårbarhet overfor avvisning og kritikk. Mange forklarer det som følelser som kan være så intense at de føles som en uutholdelig fysisk smerte. 

For personer med ADHD og RSD kan disse følelsene bli så overveldende at det kan påvirke deres daglige fungering og mellommenneskelige relasjoner. Selv om RSD ikke er en offisielt anerkjent diagnose, er det en term som brukes for å beskrive en type emosjonell hypersensitivitet.

La oss se nærmere på hvordan dette kan oppleves: 

1. Sara, en ung kvinne med ADHD, føler seg som en skjør glassfigur som knuses ved den minste antydning til avvisning. Etter å ha blitt avvist fra en jobbsøknad føler hun seg ikke bare skuffet, men følelsen av avvisning forsterkes til en grad der hun unngår fremtidige muligheter, fordi hun er redd for å oppleve den samme smerten igjen. Hun våger nå ikke å søke andre jobber.

 

2. Lars, en mann med ADHD, lengter etter tilhørighet og aksept. Men hver gang noen sier noe som kan oppleves som en avvisning tenker han at de ikke liker han, og han overveldes raskt av følelsen av å være mislikt og uønsket. I slike situasjoner blir han ofte så lei seg at han trekker seg unna alt sosialt. Han føler mye på skyld og skam. For mennesker med ADHD og RSD kan en enkel avvisning føles som et jordskjelv av smerte.

 

3. Stine, en gift kvinne med ADHD, kjenner på indre usikkerhet og tar seg nær av de minste kommentarer, og tolker alltid det som sies i verste mening. Hun kan bli bråsint, eller veldig lei seg, og dette begynner å bli et stort problem i ekteskapet. Begge parter lider. Stine føler at mannen ikke er glad i henne lengre fordi hun opplever at han kommer med negative kommentarer til henne hele tiden. Mannen føler at det er umulig å si noe til Stine fordi at uansett hva han sier, så blir det tolket negativt.

 

4. Rikard, en fysisk aktiv og veltrent ung mann, havner ofte i slåsskamper og “klammeri” da han ikke klarer å kontrollere sinnet som raskt bygger seg opp på innsiden. Han forsøker derfor å unngå at slike situasjoner oppstår, og er i ferd med å isolere seg helt fra venner og alt sosialt.

Symptomer på RSD

For de som navigerer denne følelsesmessige berg-og-dalbanen, kan symptomene være like varierte som farger på en regnbue:

 

  • Ekstreme følelser av skam, tristhet eller sinne ved avvisning.
  • En tendens til å misforstå eller overtolke sosiale signaler som avvisning.
  • En sterk frykt for å skuffe andre, som kan føre til at de unngår sosiale situasjoner eller muligheter.

Kombinasjonen ADHD og RSD

Som to dansende partnere fylt av uregulerte emosjoner og liv, gir ADHD og RSD utfordringer som til sammen kan være svært utfordrende for den det gjelder.

 

I denne symbiosen kan ADHD-en´s impulsivitet og emosjonelle svingninger forsterke RSD-symptomene, og vice versa. Det er som om hver enkelt utfordring blir en ekstra vektpakke på ryggen til den allerede belastede vandreren.

 

Men det er mulig å få det bra også med ADHD og RSD. Selv for de som strever mye med sterke svingende følelser, finnes det muligheter til bedre mestring og økt livskvalitet. Gjennom forståelse, støtte og samtaler om utfordringene kan de som har ADHD og RSD finne veien til et mer stabilt indre liv.