Barn med spesielle behov, søsken og påsketid

autisme inkludering påske tilrettelegging tips Mar 19, 2024

 

Påsken nærmer seg, ofte med en del forventninger til hvordan den burde være. Det er tid for påskeverksted, familiehygge, toppturer, skiturer, opplevelser, besøk og påskeeggjakt. 

 

Sosiale medier fylles opp av “perfekte” pyntede påskehus, Kvikk Lunsj, sol og appelsiner fra perfekte påskehytter, og perfekte familiebilder preget av store smil og harmoni. 

 

Distansen fra den rå virkeligheten kan kjennes større enn normalt

Kanskje du kjenner på dårlig samvittighet fordi du ikke kan ta med eldstedatteren på typiske påskeaktiviteter, fordi du også har et annet barn som ikke klarer å gjennomføre dette? 

 

Kanskje du kjenner på en stor sorg fordi dere ikke kan reise på påskefjellet? Eller kanskje du er stresset fordi hele storfamilien “krever” at dere opprettholder familietradisjonene, mens det samtidig vil være en stor påkjenning for kjernefamilien din? 

 

 Husk på: Glimt som deles i sosiale medier viser ikke hele sannheten. Det kan være at bildet som legges ut er det 100`ende forsøket fordi ungene skrek, alt var i uorden og det rett og slett tok tid å fange det perfekte minnet på kamera. 

 

⮕ Det perfekte finnes ikke, og hva vi oppfatter som perfekt er individuelt. 

 

Når føler du deg lykkelig? Fokusere på dette i stedet, og la vær å fokusere på det du ikke kan gjøre noe med. 

 

Det er greit å si nei til familiebesøk og “krampaktig” opprettholdelse av tradisjoner som ikke passer for dere. For å få en god påske må dere velge en feiring som passer for deres familie, og hvert enkelt medlem. 

 

Om ikke storfamilien eller andre forstår dette, så er det ofte pga uvitenhet, ikke fordi de vil være vanskelige. De forstår kanskje ikke de ekstra omsorgsoppgavene og hvilken tilrettelegging dere må gjøre hver eneste dag. 

 

Her kan du velge å lære dem, slik at de får større forståelse, eller du kan velge å ikke bruke energien din på å overbevise “alle” om hvorfor dere velger annerledes. Det viktigste er dere og barna dine, ikke hele storfamilien. Vær trygg i deg selv - du er fantastisk. 

 

Søsken føler seg ofte ikke sett

 

Et hjem skal være godt og trygt for alle medlemmene som bor der. Har dere flere barn, der noen har spesielle behov, er det viktig med tilpasning og forståelse slik at alle kan trives innenfor sine rammer.

 

For søsken av barn med spesielle behov kan høytider være forbundet med ekstra sterke følelser. De forstår at søsken som har spesielle behov krever mer av mamma og pappa, og vil ikke mase/gjøre foreldrene mer utslitt. Samtidig har de også behov for å bli sett. 

 

Dette kan føre til indre konflikter, der de kan streve med vanskelige følelser som sjalusi, frykt og sinne. De er glad i sine søsken, men føler seg ofte nedprioritert. Dette kan også gå utover selvtilliten. De kan også snakke seg selv ned, og får dårlig samvittighet for de sterke følelsene. Å bære på en slik verkebyll kan gjøre søsken både urolige og utmattet. 



 

3 tips til en fin påsketid 

 

1: Forventningsavklaring 

For å lette på presset, kan det være nyttig å ha en forventningsavklaring før ferien starter. Snakk sammen innad i familien og finn ut hva hver enkelt ønsker og har behov for i ferien. Det kan være at noen ønsker ro og stillhet, mens andre vil ha eventyr og spenning. Ved å planlegge sammen kan dere finne løsninger som gir alle en følelse av tilhørighet og glede.

 

Det er helt greit å bryte med forventningene og skape nye tradisjoner som passer for alle i familien. Det er også helt ok å dele seg opp og gjøre aktiviteter som er tilpasset hvert enkelt barn. 

 

Man trenger ikke å dra til påskefjellet eller gå på lange skiturer for å ha en meningsfull påske. Man trenger heller ikke å “krampe” påskekos med alle familiemedlemmer involvert, om dette ikke passer for dere. Noen ganger kan de beste minnene skapes hjemme, med enkle aktiviteter som inkluderer alle, kombinert med tid for dere selv.

 

 

2: Planlegg noe morsomt også for søsken

Det er ikke alltid lett for barna å være åpne med foreldrene sine. For søsken til barn med spesielle behov kan følelser forsterkes når de ikke har skolen eller andre hverdagslige aktiviteter som de vanligvis holder på med. De vet at de ikke kan mase og be om å få gjøre aktiviteter, likt det vennene skal, men sorgen over hva de ikke kan, vil ofte være til stede. Vær obs på dette, og forsøk å tilrettelegge også for søsken. 

 

Kanskje kan en av dere foreldre delta sammen med søsken? Eller kanskje kan dere spørre et familiemedlem eller andre om de kan passe på barnet med spesielle behov en dag, slik at dere foreldre kan ha fullt fokus på søsken? Kanskje kan dere gjøre noe morsomt om kvelden etter at det andre barnet har lagt seg? 

 

Snakk sammen og planlegg noe hyggelig. Vis søsken at dere ser dem, og at dere har lyst å gjøre noe morsomt sammen med dem. 

 

 

3: Pust ut og ta deg tid til deg selv 

Det er slitsomt å være foreldre, og det å ha barn som er annerledes, og tilpasse et familieliv til flere ulike behov er en kraftanstrengelse innimellom. Jeg forstår så inderlig godt at det kan føles ekstra vanskelig i høytider når påminnelsene om alt dere ikke kan gjøre ofte kommer sterkere frem. 

 

Senk forventningene, velg deres egne påsketradisjoner og vær tilstede i øyeblikket. Tid sammen er den aller fineste gave du kan gi, da er det også så viktig at du selv fyller opp lagrene slik at du har noe å gi av deg selv. 

 

Min inderlige oppfordring er derfor at du tar vare på deg selv også i påsken. Ta deg tid til å gå en tur på jakt etter vårtegn, les en bok, tapp i et bad med deilige oljer eller lytt til musikk som fyller deg med indre ro og glede. Minn deg selv på at du er en helt fantastisk mamma og fortjener alt godt.

 

Med de beste ønsker om en god påske for dere alle sammen 💛